Gust raw vegan.
Cosul de cumparaturi
Nu aveti produse in cos

Despre ediția a doua a cărții de bucate vegane, raw și vegetariene ”Rețetele Manuelei, Gust raw, gust vegan”

1. Despre ediția a doua a cărții de bucate vegane, raw și vegetariene ”Rețetele Manuelei, Gust raw, gust vegan”

- ce cuprinde, ce fel de rețete și idei care să ne inspire

Am adunat acolo 131 de rețete-inspirație, dar simple, pe care le-am gândit special să se poată face repede, cu ingrediente la îndemână. Una din temerile celor care vor să scadă consumul de carne - nu zic neapărat să devină vegani sau raw vegani, dar să își însănătoșească dieta - este aceea că hrana vegană și raw vegană este așa. ceva complicat și scump. Ei bine, eu am vrut să arăt că nu e chiar așa, și că o alimentație vegană și chiar raw nu e neapărat să fie greu de susținut, financiar și ca timp... și că poate fi și extraordinar de gustoasă. Așa că am mers mult pe simplitatea rețetelor și, chiar dacă mai folosesc și unele ingrediente mai deosebite, sunt toate adevărate beneficii pentru sănătate.

2. Dincolo de mâncarea din farfurie, la ce altceva este bine să fim atenți ca să ne hrănim cu adevărat?

Pierdem adesea din vedere să ne oferim și altfel de hrană decât mâncarea. Și cum să nu pierdem asta din vedere, când ritmul vieții actuale e un fel de vâltoare din care nici în vacanțe nu ne revenim? Da, trebuie să luăm conștient decizia de a ne hrăni și sufletul, și trebuie să facem asta cu seriozitatea cu care tratăm toate obligațiile cotidiene: munca, școala pentru cei care au copii... Trebuie să punem în centrul vieții noastre sinele, spiritul și cred că mesele în familie ajută mult la asta. Unde să dăruiești și să primești hrană pentru suflet, dacă nu alături de ai tăi, adunați în jurul mesei cu un pic de timp tihnit, numai al vostru?

3. Care este principiul de bază al stilului de viață raw vegan?

Greu să izolezi doar un principiu pentru a răspunde la întrebarea asta, pentru că lucrurile depind unele de altele, ele sunt legate. Nu poți avea o alimentație vegană fără echilibru nutrițional, de exemplu. Trebuie să te asiguri că primește corpul tot ce are nevoie, pentru că altfel ce câștigăm ca sănătate pe o parte, pierdem pe alta. Nu poți avea un stil de viață raw vegan fără să și iubești gustul legumelor, al fructelor și al semințelor, alături de aromele condimentelor și ale uleiurilor vegetale. Și cred că e nevoie și de compasiune și iubire pentru tot ce e viu. Și recunoștință, că mama Natură are de dat și dăruiește.

4. Cum să ne împrietenim cel mai bine cu acest fel alimentar - câteva tipsuri

Cred că primul pas e dorința de a încerca gusturile vegane și raw vegane, cu mintea, inima și papilele gustative pregătite de nou, dar și de surprize, că multe preparate seamănă extraordinar cu cele făcute cu produse de origine animală. "Icrele" și "laptele", de exemplu, păcălesc într-o sumedenie de variante vegane și raw vegane ceea ce numim "memoria gustului". Și e normal să ne fie uneori dor de un gust anume. Ce cred eu este însă că trebuie ca pașii către această alimentație să fie făcuți fără încrâncenare, fără graba de a deveni vegan sau raw vegan de dragul etichetei speciale pe care o poți purta apoi... cu un fel de mândrie, că e ceva modern, în tendințe. Nu poți deveni vegan sau raw vegan pentru că e în trend, ci pentru că viața ta ar fi mai bună așa. Pentru tine deci, nu pentru alții.

5. Cum să încetinim ritmul și atunci când vine vorba despre hrană, mese în familie- cât de importantă este compania în care mâncăm și felul în care o facem

Ah, dacă ar exista o rețetă pentru asta, sigur s-ar găsi în cartea mea, la Cuvânt Înainte. Fiecare e diferit, fiecare familie are nevoile ei, timpul ei, ritmul ei. Cred că fiecare trebuie să caute în propria rutină regula proprie pentru o viață mai simplă și mai calmă. Nu poți mânca din picioare, în fugă și pe picior de plecare pe marginea mesei, și să spui că gata, ai luat micul dejun cu ai tăi. În ritmul vieții actuale, o masă în familie adevărată este cel mai probabil cina, dar ce te faci, că cina trebuie să fie frugală? Poate nu e chiar așa, în sensul că poți avea trei feluri de mâncare pe masă, dar nu sațietatea corpului să fie scopul lor, ci aceea a sufletului. Adică porții mici, conversații lungi și povești. Așa trebuie să fie o masă în familie.

6. Deliciile iernii în bucătărie: idei de preparate de încercat, accesibile, inedite.

Iarna asta în special a fost atât de blândă, încât am avut sezonul prelungit pentru cam toate roadele toamnei. Sunt zeci de legume și de fructe care sunt acum peste tot prin piețe, de la umila varză la sfecla roșie și conopidă. Le-am pomenit pe cele trei pentru că sunt sănătate curată și pentru că am observat că oamenii le folosesc ocazional în alimentație. Cu varză poți face și altceva decât sarmale și salată cu oțet și ulei! Sfecla este o rădăcină atât de versatilă în bucătărie, de poate deveni murătură, salată de iarnă, mâncare în sine, chiar și ingredient uimitor pentru burger vegan. Conopida, nu mai zic, se pot face minuni din ea în bucătărie. Găsiți multe idei în cartea mea, pe site și poe canalul meu de YouTube, unde pun rețetele filmate.

7. Cât din rețetele pe care le propui tu pe site dar și în cărțile tale reprezintă tendințe noi în gastronomie și cât este vechi (ce principii și modalități d epreparare păstrezi de la bunica, de la mama etc)

Mie îmi place să experimentez, și fac asta mult. Deunăzi făceam cu mama o rețetă de salată de iarnă cu ciuperci, care conținea la origine ghebe, că în zona Bucovinei ciupercile astea sunt ușor de găsit, cresc. Dar de unde ghebe la Constanța? Ea zicea să punem Champignon, eu am vrut să încerc cu Pleurotus. Cam așa se întâmplă mereu. Am o rețetă tradițională românească sau internațională și trebuie s-o încerc cu toate ideile care îmi vin. Îmi place jocul cu gustul mâncării, cred că jocul e partea cea mai frumoasă a gătitului, care hrănește și el sufletul... mai ales când, după ce am servit la masă ceva ce am gătit, aud cuvintele magice: "mai vreau!".

Despre ediția a doua a cărții de bucate vegane, raw și vegetariene ”Rețetele Manuelei, Gust raw, gust vegan” - Radio Constanța

Manuela la Radio Constanța - Decembrie 2019
Manuela la Radio Constanța - Decembrie 2019
Manuela la Radio Constanța - Decembrie 2019
Manuela la Radio Constanța - Decembrie 2019
Manuela la Radio Constanța - Decembrie 2019
Manuela la Radio Constanța - Decembrie 2019
Manuela la Radio Constanța - Decembrie 2019
Manuela la Radio Constanța - Decembrie 2019
Leacuri alimentare

Hrană vindecătoare din farmacia naturii

Află mai mult »
Meniuri și provocări

Meniuri si provocări

Află mai mult »
Testimoniale

Testimoniale

Află mai mult »