Gust raw vegan.
Cosul de cumparaturi
Nu aveti produse in cos

Vopsitul ouălor de Paste- tradiții si secrete

Semnificația ouălor roșii de Paști
 
Cu 2000 ani înainte de Cristos, chinezii foloseau ouă colorate. Cercetări etnografice descriu obiceiuri ale ouălor colorate în Ucraina (asemănătoare cu cele de la noi), Bulgaria, Ungaria, Cehoslovacia, Polonia, Rusia, Grecia, Italia, Franta, Spania, Austria, Germania, Elveția, Belgia, Olanda, Lituania, Finlanda, Estonia, Suedia, Armenia, Egipt și Anglia (unde ouăle colorate au fost înlocuite cu ouă de ciocolată).
 
 
Dar de ce ouă roșii de Pasti ?
 
Legendele creștine leagă simbolul ouălor roșii de patimile lui Isus. Răstignirea și învierea reprezintă reînvierea naturii primăvara și reluarea ciclurilor vieții. Oul, el însuși purtător de viață, devine un simbol al regenerării, al purificării și al veșniciei.
Legenda spune că atunci când Isus a fost bătut cu pietre, acestea s-au transformat în ouă roșii.
O altă tradiție afirmă că Sf.Maria, venind să-și vadă Fiul răstignit, i-a adus ouă, care s-au însângerat sub cruce.
Altă legendă afirmă că după ce Isus a fost răstignit, cărturarii, saducheii și rabinii farisei au făcut un ospăț de bucurie. Unul dintre ei a spus: "Cand va învia cocoșul pe care-l mâncăm și ouăle fierte vor deveni roșii, atunci va învia și Isus". Nici nu și-a terminat acela spusele și ouăle s-au și făcut roșii, iar cocoșul a început să bată din aripi.
 
In tradiția populară românească, ouăle de Pasti sunt purtătoare de puteri miraculoase: vindecă boli, protejează animalele din gospodarie, sunt benefice în felurite situații etc. Culoarea roșie este simbol al focului purificator. O credinta din Bucovina afirmă că oul roșu este apărător de diavol. Acesta se interesează daca oamenii fac ouă roșii și dacă umblă cu colinda, căci doar atunci când aceste obiceiuri vor înceta, el va ieși în lume.
 
Altă poveste a ouălor roșii: "Șase surori măritate au vrut să ucida pe a șaptea soră a lor, care făcea ochi dulci celor șase cumnati ai săi. Pietrele însă cu care au căutat să arunce într-nsa s-au colorat în diferite chipuri. Sora aceasta a ramas neucisă, dar în această amintire, poporul a început să coloreze ouăle în duminica Paștilor, când s-a întâmplat aceasta".
 
Una dintre cele mai vechi mărturii privind ouăle colorate de la români este a secretarului florentin al lui Constantin Brancoveanu, Antonio Maria del Chiaro, care, pe la 1700, se minuna de culoarea aurie a ouălor vopsite de la Curtea domnitorului muntean. Culorile folosite corespund unei anumite simbolistici.

 
Și uite așa, vopsirea ouălor de Paște este o tradiție care a căpătat (la fel ca și împodobirea bradului de Craciun) proporții universale. Pentru aceasta, unii apelează la coloranți artificiali, ușor de găsit în orice magazin alimentar, pe când alții acordă atenție vopselelor naturale.
 
Într-o joacă m-am apucat de vopsirea ouălor, dar mi-am dorit ca dacă tot o fac să fie într-o variantă naturală. Așa că am pus la fiert multe foi de ceapă și am lăsat să scadă apa la jumătate pentru a avea o vopsea cât mai concentrată.
 
Tip de preparare în funcție de cât sunteți de îndemânatici...
 
Ingrediente folosite:
 
ouă
 
foi de ceapă
 
sare
 
oțet
 
frunze de pătrunjel
 
ciorap de nailon
 
ață
 
Cum se face:
 
Și pentru mine a fost un experiment pentru că nu am mai vopsit ouă tradițional până acum, iar în ultimii ani am refuzat categoric să mai vopsesc  ouă, și nici de mâncat nu am mai vrut.... dar până la urma anul acesta am zis de ce nu....
 
Se fierbe foia de ceapă (destul de multă) in apă curată și se fierbe până rămâne la jumătate cantitatea de apă. Între timp ne jucăm și decorăm ouăle.
 
Se spală bine cu săpun ouăle, iar pe fiecare se lipește cu apă decor de frunze după preferințe. Se trage repede ciorapul și se strânge bine, se leagă cu ață la capete.
 
Se pun ouăle cu grijă în apă clocotită, împreună cu puțin oțet și un fir de sare. (Ajută la coagulare, și nu apare riscul să se spargă)
 
Eu am lăsat ouăle să fiarbă fix 11 minute pentru că am folosit un ou indicator (se găsesc de cumpărat in magazinele de specialitate). Asta pentru că nu mai am experiență la gătit tradițional...
 
Se scot din apă și se curăță de decorațiuni cât sunt încă calde.
 
Rezultatul este unul spectaculos, mai ales că e o joacă frumoasă alături de cei mici.
 
Pentru o diversificare a culorilor se pot folosi ca și coloranți naturali: sfeclă roșie, paprika, turmeric, varză roșie, afinele, vinul roșu.
 
 

Alte secrete în bucătăria naturală:

"Iaurt cu fructe" sau "Actimel" raw vegan

Copiii văd reclame și cer "iaurt cu fructe". Cu puține fructe spre deloc și, desigur, zahăr și alte ingrediente care nu au ce căuta într-un iaurt! Iată alternativa raw vegană sănătoasă!
mai multe detalii
Untul de cocos

Untul de cocos

Cuburi salvatoare de unt de cocos facut acasa. Practic, în bucătăria raw-vegana, am devenit dependentă de ele, iar când ai să vezi ce ușor se face untul de cocos, nu ai să mai vrei să cumperi din magazin!
mai multe detalii
Germinarea semințelor

Germinarea semințelor

Poate că sună pompos şi te sperie chestia asta cu semințele încolţite. Dar o să te învăţ să faci totul foarte simplu şi să te bucuri de beneficiile maxime ale unui aliment germinat. Pentru persoanele cu timp puţin, cel mai repede încolţeşte quinoa,uneori şi în câteva ore.
mai multe detalii
Hidratarea în bucătăria raw vegană

Hidratarea

Hidratarea este foarte importantă în bucătăria raw vegană. Toate ingredientele "tari" se înmoaie astfel și devin numai bune de folosit, iar sămânța astfel hidratată dobândește proprietăți nutritive suplimentare.
mai multe detalii
Hidratarea, fierberea, germinarea leguminoaselor

Pregătirea leguminoaselor

Leguminoasele (fasolea, năutul, lintea) trebuie nu doar înmuiate câteva ore înainte de preparare, dar și germinate sau chiar fierte. Nicio rețetă cu leguminoase nu poate fi raw decât prin pregătirea prin germinare, altfel - doar vegană.
mai multe detalii
Portocale mici deshidratate (kumquats)

Portocale mici deshidratate (kumquats)

Am zis să le pun la deshidratat și să ornez cu ele dulciurile, pentru că sâmburii verzi-albaștrii sunt ca niște ochișori veseli și zglobii ce se uită curioși după pofticioși.
mai multe detalii
Hrișcă coaptă cu parmezan

Hrișcă coaptă cu parmezan

Ori de câte ori suntem pe fugă și avem nevoie de o gustare în geantă, sau atunci când vrem sa imbogățim nutritiv o salată, hrișca este o alegere gustoasă și sănătoasă!
mai multe detalii
Vopsitul ouălor de Paste- tradiții si secrete

Vopsitul ouălor de Paste- tradiții si secrete

De ce se vopsesc ouăle de Pasti si ce metode cât mai non-toxice avem pentru a face asta.
mai multe detalii
Fistic "prăjit"

Fistic "prăjit"

Fisticul mai este denumit si nuca fericită, datorită cojii semideschise. Poate fi folosit ca și gustare, în salate, la deserturi
mai multe detalii
Corcodușe deshidratate

Corcodușe deshidratate

Cum să profităm din plin de bogăția cenusăreselor verii și să le avem și peste iarnă
mai multe detalii

Conservare morcovi (raw)

Conservare morcovi (raw)
mai multe detalii

Dovleac deshidratat

Dovleacul deshidratat poate fi folosit la supe creme, deserturi, smoothie-uri sau după propria imaginație. Astfel se păstreaza mult în timp, aroma este puternică și cu gust neașteptat, parcă ar fi caramelizat.
mai multe detalii

ROM cu aROMe

Preparați această esență de rom în casă, gustul este diferit de ceea ce se găsește pe piață și rezistă în cămară pentru mult timp.
mai multe detalii
Cămara

Cămara

Dacă ești vegan, știi că cât de importantă e o cămară plină cu tot ce îți trebuie pentru a prepara rețete vegane și raw delicioase. Iată lista completă!
mai multe detalii

Încă nu a scris nimeni niciun comentariu.

Adaugă un comentariu:

Întrebare de securitate:

Care este rezultatul adunarii 8+3?


Leacuri alimentare

Hrană vindecătoare din farmacia naturii

Află mai mult »
Meniuri și provocări

Meniuri si provocări

Află mai mult »
Testimoniale

Testimoniale

Află mai mult »