Hidratarea este foarte importantă în bucătăria raw vegană. Toate ingredientele "tari" se înmoaie astfel și devin numai bune de folosit în rețetele care cer mărunțirea fină (și chiar emulsionarea!), iar sămânța astfel hidratată dobândește proprietăți nutritive suplimentare.
Cerealele, semințele, nucile și diversele boabe leguminoase (ca fasolea, năutul și lintea) conțin inhibitori enzimatici (care îngreunează digestia), dar și o substanță care se numește acid fitic, un acid ciclic saturat, care inhibă absorbția mineralelor conținute de acestea. Dacă mâncăm aceste cereale, semințe, nuci și leguminoase fără a le hidrata (sau dacă le hidratăm insuficient), acidul fitic se "agață" de minerale în tractul gastro-intestinal și, dacă exagerăm cu consumul fără a adăuga în meniu și altceva, care să compenseze, putem chiar ajunge la deficit de minerale (pentru că nu le absorbim și nu beneficiem de ele). Acidul fitic face rău și dinților și poate contribui la apariția osteoporozei.
Prin înmuiere (hidratare corespunzătoare), dar și prin germinare (și chiar și preparare termică) acidul fitic este neutralizat și problema absorbției mineralelor dispare - ceea ce înseamnă că, prin înmuiere, practic îmbogățim alimentul natural și îl facem să fie mai bun pentru organism decât în stare uscată, tare.