Leguminoasele (fasolea, năutul, lintea) trebuie nu doar înmuiate câteva ore înainte de preparare, dar și germinate sau chiar fierte. Nicio rețetă cu leguminoase nu poate fi raw decât prin pregătirea prin germinare, altfel - doar vegană.
Ideea e că leguminoasele (ca și cerealele, nucile și alte boabe) conțin acid fitic. Dacă restul de ingrediente "tari" din bucătăria noastră conțin mai puțin, ei bine, leguminoasele sunt campioane - au foarte mult din acest acid care împiedică absorbția mineralelor în organism și care poate produce și indigestie (pentru că este inhibitor enzimatic). Ca să eviți acidul fitic, ar trebui fie să nu consumi boabele vinovate, fie să faci în așa fel încât să scapi de nesuferita substanță.
Așadar, poți să hidratezi, să germinezi și chiar să fierbi leguminoasele, pentru a le face bune de consum. Mai ales dacă îți plac foarte mult și vrei să le incluzi cât mai des în meniul tău.