![]() «
»
Tort de MAC
Timp de preparare:
30 minute sau mai mult
- click pentru alte rețete la fel de rapide!
Tort de MAC - cum se prepară?
Comentarii
Din lumea copilăriei vin amintiri care mă copleșesc de emoție mai ales acum când fiul nostru David este avid de informație de pe vremuri... O ușoară urmă firească de nostalgie mă încearcă dar și ceva nervi se revarsă când realizez că vin cu amintiri de peste 40 de ani. Na, acum de fapt voiam să vă scriu despre tortul copilăriei mele care era și atunci primit cu oarecare mirare datorită culorii (blatul din mac este ușor negruț) dar și pentru că lumea este și va fi destul de sceptică atunci când vine vorba de macul de grădină = papaver somniferm... foarte adevărat că este cea mai importantă sursă naturală din care se obține opiul. Dar aceasta este o altă poveste... Îmi amintesc însă cum bunica Ecaterina avea în gradină și adoram să sparg capsula ovală plină de semințe alb-gălbui sau aproape negre și habar nu am (nici nu mai am cum afla) dacă folosea acele semințe la gătit sau doar îi plăceau macii. Ca si floare, ramane în topul preferințelor mele după lăcrămioare, dar iar ne întidem la povești. În bucătăria bunicii macul intra în cozonaci, decor pe pâinea coaptă, cremă de prăjituri, învârtita cu mac, cremă de cornulețe și poate multe altele pe care nu mi le mai amintesc. Dar acum că David a deschis caietul cu rețete de la bunica, uite că m-am încumetat să îl prepar după o pauză de 10 ani cred, și a ieșit incredibil de bun. Dacă urmați pașii cu atenție, succesul este garantat!
Timp necesar 40 minute la cuptor plus timpul de preparare
Ingrediente necesare 250 g mac negru 250 g zahăr pudră (brun sau alb) 8 ouă la temperatura camerei o lămâie cu tot cu coajă o conservă compot de ananas de 565g sau de mandarine 1 kg frișcă sau smântână pentru frișcă opțional -o lingură coniac aromat 2 plicuri esență de vanilie puțin zahăr pentru frișcă
Cum se face
pasul 1 Se tapetează cu hârtie de copt o tavă rotundă specială pentru tort, eu folosesc un inel reglabil. Este foarte important să se respecte corect pașii, nu se prepară greu dar are un dichis. pasul 2 Macul se râșnește puțin în râșnița de cafea sau cu ajutorul blenderului. Nu mult, doar cât să se spargă bobul - atenție să nu devină păstos. pastul 3 Se transformă în pastă lămâia cu tot cu coajă (bine dezinfectată) - se poate pe răzătoarea fină sau în blender. pasul 4 Se freacă gălbenușele cu zahărul pudră până când se transformă într-o cremă foarte densă. Cu cât aveți mai multă răbdare, cu atât succesul va fi mai mare! pasul 5 Se preîncălzește cuptorul la 200gC pasul 6 Se adaugă macul și se mixează la viteză maximă pănă la omogenizare. pasul 7 Se adaugă lămâia făcută pastă pasul 8 Albușurile se bat spumă până nu se desprind de pe tel/brațe mixer. pasul 9 Se încorporează cu ajutorul unei spatule albușul în crema de ou cu mac, ușor de jos în sus. pasul 10 Se pune la copt pentru 30-40 minute pănă trece testul scobitorii. Timpul diferă în funcție de tipul cuptorului și de înălțimea formei folosite. pasul 11 Firișca prefer să o prepar eu în casă din smântână specială. Adaug la blenduire esență de vanilie și puțin zahăr pudră. final Se lasă la răcit, se taie blatul cu grijă în trei și se însiropează cu suc din copot în care picurăm coniac pentru aromă. Însiroparea blatului este un alt pas foarte important, să nu fie nici prea însiropat dar nici uscat. Se pune un strat de fructe, frișcă - am pus poze cu fiecare pas. Se nivelează cu spatula frișca și se pune stratul al doilea - se repetă operațiunea și cu stratul 3. Se ornează după inspirație.
|