![]() Borș cu barabule (cartofi) din Bucovina
Timp de preparare:
25 minute
- click pentru alte rețete la fel de rapide!
Borș cu barabule (cartofi) din Bucovina - cum se prepară?
Comentarii
În timp ce găteam, mama mea mă urmărea curioasă și neîncrezătoare: cum să faci un borș raw care să fie și delicios? Căci de la mama am învățat cum că ceapa și rădăcinoasele se călesc în puțin ulei până devin moi și catifelate, apoi punem apă și fierbem, și după aceea adăugăm cartofii, fierbem separat borșul și mai dăm un clocot după ce le amestecăm... Iar borșurile mamei nu numai că trezesc în subconștientul meu aroma copilăriei, dar e ceva divin în ele: dragostea mamei! Fericirea copilăriei când ajungeam de la școală și mă aștepta pe masă o farfurie aburindă cu ceva ce mirosea încă de pe scara blocului... Și cum să-i explic mamei mele că se poate și altfel? cu ce drept o învăț eu pe mama? O învăț, da, cu dreptul copilei care între timp a devenit soție și mamă iubitoare, la fel ca ea , dar cu altă experiență de viață. Îi mulțumesc mamei mele pentru toate secretele din bucătăria ei pe care mi le-a împărtășit de-a lungul timpului și pe care între timp le tot transform în felul meu ca să le potrivesc în stilul meu de viață! Vorba cântecului: „e dimineață, în altă viață”... viața mea și a băieților mei! Să revin... că mă ia valul amintirilor! Am terminat de "dres" borșul și i-am pus copilului (David) un bol în față, care în câteva minute a fost devorat cu poftă și fericire! Mama, surpinsă, zice: "vreau să gust doar"... și apoi nici ea nu s-a putut opri până nu a golit farfuria! La final am rugat-o să nu mă laude cum este obișnuită să o facă chiar dacă nu merit mereu, ci să închidă ochii pentru o clipă și să facă un efort, să caute adânc în memorie dacă gustul „seamănă” cu ceva cunoscut? Atunci mama a ascultat și, când a deschis ochii m-a făcut să plâng! A spus: „Mama (adică bunica mea ucraineancă care datorită războiului a ajuns să trăiască tinerețea și tot restul vieții în Bucovina) punea în pod rădăcinile de păstârnac și pătrunjel, ardeii, roșiile, etc. Le punea la uscat pe sfoară în pod. Și exact așa avea gustul borșul ei de iarnă! Apoi îl dregea cu smântâna făcută de ea din lapte de la vaca ei! Iar borșul tău, dragă mea, este la fel dar nu are smântână! Cum?” Păi are, zic: „Dar și borșul meu este dres cu smântâna... de cocos!” 1 kg catofi fierți și tăiați cuburi 40 g ceapă deshidratată (cu oțet sau simplă - gasiti la El-Dor) 30 g păstârnac deshidratat 30 g morcov deshidratat 20 g rădăcină de țelină deshidratată 30 g roșii deshidratate (opțional) 20 g ardei capia sau normali, deshidratați 2 dinți de usturoi 10-15 cuburi unt de cocos sau laptele făcut proaspăt din două nuci de cocos (o să te învăț cum se face să fie adevărat și să nu mai cumperi cu conservanți... pentru că cel făcut în casă se strică la frigider în 7 zile, mucegăiește. Iar cel organic ține pe raft la cald doi ani.) 3 litri borș o lingură ulei 2 linguri sare roz de himalaya 1/4 linguriță turmeric 1/4 linguriță piper cayenne leuștean, tarhon, pătrunjel verde Punem la fiert cartofii tăiați cubulețe. Punem legumele deshidratate și usturoiul, untul de cocos în blender cu borș cât să le acopere și procesăm la viteză mică cât să le zdrobească puțin. Punem într-o oală compoziția și completăm cu restul de borș, zarzavatul tocat mărunt, condimentele, uleiul. Ca să se amestece aromele si gusturile... La final punem cartofii fierți, tăiați cubulețe. Este mult mai gustos după 3 ore sau a două zi. Și tu îți poți impresiona mama cu acest borș! Poftă bună! |