Coarnele sunt fructe sălbatice care se găsesc din belșug în august-septembrie, dar pe care le ignorăm deorece nu le cunoaștem proprietățile terapeutice. Pe vremuri, țăranii români făceau din coarne tot felul de preparate care să-i ajute să beneficieze din plin de bogăția acestor fructe sălbatice.
Una dintre cele mai importante proprietăti ale acestor fructe este de stopare a scaunelor moi. Coarnele de pădure au gust dulce-acrișor, astringent, asemănător puțin cireșelor și efect diuretic. De asemenea, aceste fructe sunt apreciate pentru efectul lor antiscorbutic, astringent, dezinfectant, tonic, diuretic, antiinflamator, antibacterian și cicatrizant. Cantitatea de vitamină C din aceste fructe depăseste pe cea din lămai sau măcese.
Coarnele sunt recomandate în cazuri de diabet zaharat deoarece ajută la scăderea nivelului de zahăr din sânge. În plus, aceste fructe sunt un bun remediu pentru indigestie, dureri de cap, normalizează activitatea enzimatică a pancreasului, ajută în tratamentul paraziților intestinali, crampelor, icterului, afecțiunilor de ficat, enteritelor, enterocolitelor, bolilor gastro-intestinale în general.
Din coarne se poate face compot, sirop, dulceața sau ceai.
Eu am o rețetă cu coarne AICI pe care am botezat-o cornata.