![]() «
»
Pâine fără frământare cu lapte
Timp de preparare:
30 minute sau mai mult
- click pentru alte rețete la fel de rapide!
Pâine fără frământare cu lapte - cum se prepară?
Comentarii
Când mi-a cerut David ca pâniea să fie cu lapte precum cozonacul, jur că nu știam că se poate. Asta pentru că experiența mea cu aluatul și drojdia este aproape de zero, însă noroc cu pandemia și ideile lui David... Mi-am spus că nu avem ce pierde și că merită să ne jucăm puțin cu aluatul, așa că fără să fac cercetare am pus de o pâinică și am așteptat rezultatul. De bucurie am fugit pe trotinete la mama la geam să ne lăudăm cu pâinea noastră, iar tatăl meu a fost cel mai încântat spunând că are gustul copilăriei lui... Are coajă groasă și crocantă, miez pufos și parfumat, se mănâncă prea repede!
Voi scrie pașii așa Timp necesar 5 minute pentru amestecul ingredientelor, o oră pentru crescut, o oră pentru copt
Ingrediente necesare 600 g făină din care vă place (am folosit făină din secară, sau combinată cu spelta) 7 g drojdie uscată 100 g unt (fără lactoză) 420 ml lapte (fără lactoză) o lingură sare de mare
Cum se face
pasul 1 Se cerne făina într-un castron pasul 2 Laptele se încălzește puțin și se topește în el untul, drojdia și sarea pasul 3 Se toarnă lichidul în făină și se amestecă până la încorporarea copletă, se transformă într-un aluat lipicios. pasul 4 Se pune castronul la adăpost - eu l-am ascuns în dulap ca să nu răcească... Poate fi pus spre exemplu în cuptorul cu microunde (stins/închis) pasul 5 Se preîncălzește cuptorul la 185 gC și se pune în el o oală cu tot cu capac care a fost tapetată cu hârtie de copt. Eu folosesc o oală de tuci. pasul 6 Când aluatul și-a dublat volumul, se ia cu mâinile umezite și se aruncă în oală - se acoperă la loc cu capacul și se coace pentru 45 de minute pasul 7 Se ia capacul și se mai coace pentru 30 de minute maxim - sau până trece testul scobitorii. Timpul depinde de tipul de oală, de tipul de cuptor, de tipul de făină... Atenție - pâinea este deja rumenită dar crudă la interior! pasul 8 Gata pâinea! |