Gust raw vegan.
Cosul de cumparaturi
Nu aveti produse in cos
Retetele Manuelei. Gust raw, gust vegan

Vă rog să-i spuneți bun venit cărții tipărite cu Rețetele Manuelei, Ediția a-II-a!

EDIȚIA a-II-a

Format: TIPĂRIT, 190 de pagini, coperți cartonate.

Cartea include 131 de rețete raw vegane, vegane și vegetariene, inclusiv seturile de rețete pentru Meniurile complete pentru Paște și Crăciun!

Preț: 110 lei + transport

COMANDĂ ACUM »

Ciorbă de burtă fără burtă - 4 rețete de colecție
Ciorbă de burtă fără burtă - 4 rețete de colecție
Ciorbă de burtă fără burtă - 4 rețete de colecție

Ciorbă de burtă fără burtă - 4 rețete de colecție

Voturi (2):
Timp de preparare: 30 minute sau mai mult - click pentru alte rețete la fel de rapide!
Adaugă la favorite Print Friendly and PDF
Ciorbă de burtă fără burtă - 4 rețete de colecție - cum se prepară?
Comentarii

De origine oriental-mijlocie, cel mai probabil arabo-turcească (cinci secole de vasalitate!) ciorba de burtă a devenit bun național românesc nu numai prin popularitatea excepțională ci și prin adaosurile creatoare –smântâna, gălbenușul, leușteanul, zarzavatul de supă, oțetul-care au auhtohtonizat-o.”(Bucate, vinuri si obiceiuri românești/Radu Anton Roman)
Astfel a devenit ciorba de burtă printre cele mai populare rețete culinare, pe placul românilor și nu numai este. O rețetă exactă nu există pentru că, în funcție de gust și regiuni, există mai multe variante. Fiecare are o rețeta proprie, care nu e definitivă, pentru că rețeta de ciorbă de burtă se perfecționează, evoluează în timp (mereu mai ai câte ceva de adăugat la ea).
,,E deopotrivă acră și dulce, picantă și catifelată, grasă și totuși delicată, eclectic și simplă în acelasi timp!” (Bucate, vinuri și obiceiuri românești/Radu Anton Roman)
Ciorba a ajuns pe masa românilor dintr-un capriciu istoric, fiind fiartă mai întâi în ceaunele şi cazanele trupelor de spahii ale Imperiului Otoman. Era atât de strâns legată de imaginea trupelor de militari otomani, incât şefii regimentelor de spahii erau cunoscuţi sub titulatura de ciorbagii; poate şi pentru că lângă cortul lor se afla dintotdeauna cel al popotei, unde se făceau cele mai bune ciorbe de burtă sau de berbecuţi, aromate cu câteva fire de mentă, legume, piper şi, pentru ornament, pătrunjel proaspăt. În turceşte bine-cunoscuta fiertură poartă numele de çorba, cuvânt provenit din arabul šorba (šarâb). (Historia.ro)
Dar să lăsăm istoria la locul ei acum...
O iubire veche de a mea de pe vremuri, când nu mâncam vegan, ciorba de burtă a devenit acum iar iubită de mine pentru că am gătit-o într-o manieră personală în mai multe variante sănătoase, din ciuperci și fără burtă!

 


VARIANTA 1

Timp necesar: 20 minute

Ingrediente necesare:


- 500 g ciuperci pleurotus

- 3 linguri ulei de măsline

- 3 linguri de sare

- 6 căței de usturoi

- 7 linguri vegeta raw ( de AICI sau din alte magazine naturiste)

- 150 g nuci de macadamia / caju / muguri de pin

- 50 ml oțet de mere sau după gust

- piper

Cum se face:

Se taie ciupercile în fâșii subțiri și se pun în tigaie cu uleiul de măsline la foc mic. Ciupercile își vor lăsa apă și vor fierbe repejor în suc propriu.
Se pune în blender apă de izvor cât să acopere cuțitul împreună cu sarea, usturoiul, vegeta, nucile de macadamia, oțetul și piperul. Se trasformă în pastă fină, se toarnă în oală peste ciuperci și se lungește cu apă în funcție de cât vă place de cremoasă. Repede, nu?
Nu uitați de adeiul iute! 


VARIANTA 2

Timp necesar: 60 minute

Ingrediente necesare:


- 500 g ciuperci pleurotus tăiate fâșii subțiri se pun la marinat o oră sau peste noapte într-o marinată formată din:
1)oțet de mere
2)sare
3)enibahar
4)cimbru
5)ulei
6)apă
7)lămâie
8)o foaie de dafin

- 6 căței de usturoi

- 3 linguri ulei de măsline

- 7 linguri de vegeta raw

- 150 g nuci de macadamia / caju / muguri de pin

- 50 ml oțet de mere sau după gust

- opțional - un morcov ras fin pentru decor


Cum se face:

Usturoiul, vegeta, uleiul, nucile și oțetul se pun în blender cu apă cât să le acopere. Se tranformă în pastă fină, se pun ciupercile marinate și scurse și se lungește cu apă în funcție de cît de cremoasă vă place ciorba. Se rade morcov la final, după gust.
Nu uitați de adeiul iute!!

 

VARIANTA 3

Timp necesar: 60 minute

Ingrediente necesare:


- 500 g ciuperci pleurotus

- 3 linguri ulei de măsline

- 3 linguri de sare

- 6 căței de usturoi

- 7 linguri vegeta raw

- 150 g nuci de macadamia / caju / muguri de pin

- 50 ml oțet de mere sau după gust

- piper


Cum se face:

Ciupercile pleurotus se taie în fâșii fine și se pun în deshidrator pentru 20-60 de minute, verificate din 10 în 10 minute să nu se usuce prea tare, ci doar cât să fie puțin gelatinoase. Timpul pentru o uscare ușoară variază în funcție de cât sunt ciupercile de mari, de fin tăiate, de cât de proaspăt au fost culese, de tipul deshidratorului folosit, etc...
Între timp, se pune în blender apa cât să acopere cuțitul împreună cu uleiul, sarea, usturoiul, vegeta, nucile, oțetul și piperul și se transformă în pastă fină. Se toarnă supa și ciupercile într-o oală, se lungește cu apă de izvor în funcție de cât de cremoasă vă place. Ușor, nu?
Nu uitați de adeiul iute!!

 

VARIANTA 4

Timp necesar: 30 minute

Ingrediente necesare:


- 500 g ciuperci pleurotus

- 2 morcovi

- o ceapă

- o rădăcină păstârnac

- o rădăcină pătrunjel

- 3 linguri ulei de măsline

- 3 linguri sare

- piper

- 5-6 dinți usturoi

- 150 g nuci de macadamia / caju / muguri de pin

- 50 ml oțet de mere sau după gust


Cum se face:

Ciupercile se taie fâșii subțiri. Morcovii, pătrunjelul și păstârnacul se dau pe răzătoarea fină și se pun în tigaie împreună cu ciupercile, uleiul și 100 ml apă de izvor. Se "călesc " astfel până dau în clocot.
Separat se pun în blender sarea, piperul, usturoiul, nucile și oțetul cu apă de izvor cât să acopere cuțitul și se transformă în pastă fină. Se toarnă compoziția peste ciuperci și legume, se lungește cu apă de izvor după gust.
Nu uitați de adeiul iute!!

 

Leacuri alimentare

Hrană vindecătoare din farmacia naturii

Află mai mult »
Meniuri și provocări

Meniuri si provocări

Află mai mult »
Testimoniale

Testimoniale

Află mai mult »