Pate de Faux Gras... cu linte și ciuperci - cum se prepară?
Voi când vorbiți la telefon cu prietene dragi sufletului vostru, vorbiți și despre ce a-ți mai gătit în ultima vreme?!
Am să vă povestec că vorbind cu Oriana cea care m-a ținut de mană în momentele când David s-a decis să se nască ceva mai devreme, insărcinată fiind și ea cu al ei David Alexandru, totul se intensifică în sufletul meu și devine poveste greu de exprimat în cuvinte.Deci astăzi este vorba despre amintiri dragi, despre oameni pe care îi iubim, despre bucuria de a fi! Și cum prieteniile adevărate sunt ca o masă festivă la care te așezi imbrăcat cu haine regale, focuri de artificii și delicii, vă propun rețeta ei de FAUX GRAS din linte...
Timp de preparare: 1 oră
Ingrediente necesare
- 250 g ciuperci proaspete
- 100 g ceapă
- 2 dinți de usturoi
- 60 ml ulei extravirgin de măsline
- 240 g linte verde uscată sau 400 g de linte fiartă
- 100 g nucă romanească hidratată
- o lingurită de miere
- 2 linguri de zeamă de lămaie
- o lingurită de rozmarin proaspăt sau uscat
- o lingurită de cimbru proaspăt sau uscat
- 1/4 legătură de pătrunjel verde
- 2 linguri sos de soia
- o lingurită de paprika dulce
- sare
- piper
- opțional: 2 linguri de coniac
Cum se face
Se spală lintea și se fierbe. Între timp se pun la foc mic ciupercile tocate, ceapa, uleiul, usturoiul și un praf de sare pană când se înmoaie. Se pune lintea fiartă și scursă de apă peste și se lasă puțin cât să se evapore din apa lăsată de ciuperci apoi se pune compoziția în blender cu restul ingredientelor și se drege de gust. Se blenduieste pană când se transformă într-o spumă fină, se transferă în borcane și se poate păstra la rece pentru câteva zile.
Acest pate se servește pe felii de pâine prăjită, pe felii de castravete proapăt, dovlecei... sau după pofta inimii! Eu una l-am preparat în premieră la Antena 1, într-o vineri la *Bună dimineața Constanța* și trebuie să vă spun că după ce s-au închis camerele de filmat am mâncat tot-tot cu echipa dar și cu cei care aflaseră de filmare și s-au oprit la Boutique Ciocolaterie să deguste!!!!
Cum fierbem lintea?
Se spală bine și se pune la fiert în apă într-o oală acoperită cu capac. Pentru o cană de linte se pun două căni de apă. Se poate fierbe în apă simplă sau adăugand ceapă, usturoi, foi de dafin,(fără sare pentru că o înmoaie prea tare, sarea se adaugă la final), timpul de fierbere poate fi diferit în funcție de oala folosită și de tipul de aragaz pe care îl aveți (cu flacără de la butelie, electric, pe gaz... afară pe pirostriiEmoji... )