Această rețetă este păstrată cu strictețe de peste 49 de ani! Mama mea la începuturile ei în bucătăreală, a primit-o de la familia Jora, oameni minunați de la care am învățat atât de multe din postură copilului ascuns sub masă, în lumea lui, cu jucării însuflețite....
Mulțumim Sonia și Mihai Jora!
Ingrediente necesare:
- 2 l ulei floarea soarelui presat la rece
- 2 kg ceapă uscată
- 4 kg roșii din care se prepară bulionul sau 1 l bulion ( dacă îl cumpărați gata făcut)
- 6 kg vinete
- 8 kg gogoșari ( sau 4 kg gogoșari + 4 kg ardei kapia)
- sare de Cacica sau sare pentru murături, piper negru, foi de dafin
- pentru decor boabe de piper roșu
- 22-25 buc borcane cu capac de 350 ml
Cum se face:
Se coc gogoșarii și vinetele pe flacără, se pun fierbinți în oală acoperită ca să se aburească și să se curețe mai ușor. Se curată bine de sâmburi și de coajă, se lasă la scurs.
Se toacă grosier pentru că se zdrobesc în timpul fierberii cât se amestecă cu lingura de lemn.
Ceapa se taie solzi mari și se pune la fiert în uleiul încălzit bine până devine aurie.
Din 10 în 10 minute se pun pe rând și în porții mici, amestecându-se constant: gogoșarii, vinetele, bulionul.
Se pun foi de dafin 4-5, după gust, o mână de boabe de piper și sarea.
Se amestecă constant și se ține la foc mediu până când deasupra se vede uleiul în vulcani mici-mici.
Se gustă de sare, se pune în borcane și se sterilizează.
Sfaturi:
1. Eu vinerea coc vinetele și ardeii, fac bulionul, iar a două zi la prima oră pun zacusca la fiert, timp în care spăl borcanele și le pregătesc. Astfel oboseala nu va fi atât de mare.
2. Prefer să combin gogoșari cu ardei kapia pentru un gust și o consistență mai prețioasă.
3. Dacă puneți ciuperci, fie că sunt shiitake deshidratate sau nu, sau orice altă varietate de ciuperci trebuie să luați în calcul că zacusca este posibil să fie mai zemoasă.
4. Dacă preferați să folosiți ceapă deshidratată (pentru un gust mai sofisticat, și ca să nu prăjiți ceapă), luați în calcul că se pune doar un litru de ulei și se completează în timpul fierberii cu încă cel mult 300 ml. Ideea este să nu "băltească" uleiul deasupra. Cei care au mâncat zacuscă de la mine, tocmai acest lucru l-au apreciat în primul rând: aspectul ei omogen și uleiul care pare practic absent.
5. Dacă folosiți ceapă proaspătă tăiați-o solzi, grosier. La fierbere se topește. Asta dacă va place să nu aibă un aspect prea păstos.
La fel și legumele coapte, să fie tocate cât mai mare. La fierbere se amestecă mult cu lingură de lemn și se zdrobesc oricum.
6. Dacă alegeți să faceți zacuscă cu ceapă deshidratată, această se cântărește, se toacă grosier și se deshidratează până devine "pietricele". Se pune în uleiul fierbine și se lasă până când devine moale, apoi se pun restul ingredientelor conform rețetei.
7. Am folosit ciuperci shiitake tocate și deshidratate pentru 2 h doar. Le-am pus ultimele în compoziție.
8. Dacă preferați să folosiți bulion făcut de voi, gustul va fi mult mai bun. Dar țineți cont că sucul de roșii se fierbe la foc mic până când scade și devine gros. Nu chiar cum zicea bunica"să stea lingură în picioare"!
9. Uleiul de floarea soarelui poate fi procurat de la EldorPlant unde, la cerere, este preparat pe loc.
10. Cantitatea finală diferă în funcție de cât de zemoase au fost legumele, de cât de mult a fiert zacusca... În niciun an nu am avut dintr-o porție de zacuscă același număr de borcane, mereu a variat...
11. Niciodată nu puneți tot uleiul de la început, completați pe parcurs dacă simiți că este nevoie. Începeți cu un litru.
12. Antrenați la treabă toată echipa, de la mic la mare, este ceva de făcut pentru fiecare! La iarnă toți vor mânca cu drag și gustul este mai bun atunci când știi că și tu ai contribuit cu dragostea ta!
Pentru STERILIZARE propun trei variante, o alegeți pe cea care vi se pare mai usoară:
1. Se asează borcanele în tavă de la cuptor, la foc foarte mic, pentru 15 minute. Se lasă apoi la răcit acolo pană a doua zi.
2. Se asează un prosop de bucătărie pe fundul unei cratițe și se pun borcanele frumos în interior. Se da în clocot pentru 10 minute. Se lasă la răcit în cratită pană a doua zi.
3. Se pune sucul de roșii fierbinte în borcane ( borcanele să fie așezate pe o tavă de metal ca să nu pocnească de la temperatura ridicată) , se strânge capacul și se asează ca pe vremea bunicii, în pături, cu capacul în jos. Se lasă așa pană a doua zi.
Spor la treabă să aveți!