Un pateu ușor, rapid de preparat și care a fost foarte apreciat de fiul meu David!
Timp de preparare: 20 minute plus timpul de fierbere a năutului
Ingrediente necesare:
- 400 g năut
- o frunză dafin
- 3 lingurițe sare roz de hymalaia
- 2 linguri pastă de susan Tahini
- o linguriță turmeric
- un fir piper negru
- o lămâie
- 100 ml ulei de măsline
- o legătură mică de cimbru proaspăt
- 15 măsline kalamata curățate de sâmbure
Cum se face:
Se pune năutul la hidratat peste noapte în multă apa rece, timp în care veți observa că își va dublă volumul. A doua zi se spală în câteva ape și se pune la fiert la foc potrivit, într-o oală cu multă apa și o frunză de dafin.
Se spumează din când în când, și se lasă să fiarbă cam 35 de minute, în funcție de cât sunt boabele de mari și de proveniența lor. După 30 de minute verificați dacă bobul este moale însă trebuie să știți că bobul fiert de năut nu este cremos ca cel de fasole, ci este sfărâmicios.
Boabele de năut se pun fierbinți în blender pentru ca pasta să iasă foarte fină și se procesează cu uleiul și 100 ml din apa în care a fiert.
Lămâia se curată de coajă și se taie cubulețe, se pune în blender împreună cu sarea, turmericul, piperul, pasta de susan și se procesează totul până când devine o pastă fină. Se gustă de sare și se mai adaugă apa dacă vă place o consistență mai pufoasă.
La final se pun măslinele tocate și cimbrul proaspăt și se amestecă ușor cu o lingură de lemn.
Secret:
Am fiert 500 g de năut din care am oprit o parte la rece în apa în care a fiert pentru a două zi. Lui David îi place supă de roșii raw în care pun bobițele buclucașe!
Sau puteți să le păstrați pentru a le "aruncă" pur și simplu într-o salată a două zi!
Boabele păstrate așa vor fi bune pentru 3-4 zile. Dacă intenționați să le păstrați mai mult, le puteți păstra în pungi mici la congelator.