Gust raw vegan.
Cosul de cumparaturi
Nu aveti produse in cos
Mucenici moldovenesti de post, sau SFINTISORI
Mucenici moldovenesti de post, sau SFINTISORI
Mucenici moldovenesti de post, sau SFINTISORI
Mucenici moldovenesti de post, sau SFINTISORI

Mucenici moldovenesti de post, sau SFINTISORI

Voturi (0):
Timp de preparare: 30 minute sau mai mult - click pentru alte rețete la fel de rapide!
Adaugă la favorite Print Friendly and PDF
Mucenici moldovenesti de post, sau SFINTISORI - cum se prepară?
Comentarii

Mucenici moldovenesti de Post

Sfintisori

 

In acesta zi se face curatenie mare in gospodarie, iar in credinta populara in ziua Sfintilor Mucenici se incheie zilele babelor - zile capricioase ale ingemanarii iernii cu primavara, lasand loc zilelor mosilor, zile calde.

 

Dar sa ne apucam de treaba, caci tare usor se fac si nu stiu de ce am tot ocolit reteta asta de atatia ani! Pentru ca nu sunt asa experta in joaca cu coca, am sa scriu fiecare pas, asa, copilareste de clar!

 

Timp necesar: 30 de minute pentru framantare, o ora pentru crescut si alte doua ore pana la momentul in care pot fi serviti

 

Ingrediente necesare

500 g faina alba

60 g zahar

60 ml ulei de masline

10 g drojdie uscata

300 ml apa incalzita la 55gC

esenta vanilie doua plicuri

coaja rasa de la o lamaie sau mai mult

sare

 

Insiropare

400 ml apa

o pastaie vanilie

coaja de la o lamaie

miere dupa gust, la racirea compozitiei

 

Pentru final

miere

nuci

 

Cum se face:

-Faina se cerne si se adauga zaharul, drojdia si apa calda si se amesteca cu lingura sau cu mixerul cu bratele speciale pentru framantat. Se adauga uleiul si se continua framantarea cu o singura mana.

Se adauga sarea, coaja de lamaie si plicurile de esenta de vanilie.

-Se framanta pana cand se simte la mana omogenizat si lipicios.

-Se unge un bol cu ulei si se pune aluatul la crescut, se inveleste cu un prosop curat si se lasa la crescut pana se dubleaza volumul. Eu am infasurat bolul intr-o fata de masa si am pus deasupra o patura... de frica ca poate nu va creste ca nu este suficient de cald.

-A stat la cald timp de ora si 25 de minute.

-Volumul era dublat si aproape ca dadea pe afara.

-In acest moment se da drumul la cuptor la 200gC.

-Foaie de copt intr-o tava de copt.

-Am presarat faina pe blatul de lucru si am format cu mana 10 bile din aluat. Sincer, ar fi trebuit sa formez 20 de bile pentru ca mi-ar fi placut niste opturi mai micute... dar lipsa de experienta...

-Fiecare bila de aluat se framanta individual si se formeaza un bastonas cu palmele, din care se face un 8 perfect sau se procedeaza ca in pozele mele. Se face un bastonas lung cam de 60 cm care se indoaie la mijloc si se rasuceste. Se formeaza melcisori. Dar este mai multa munca asa... am avut o mana care m-a ajutat, cea a sotului meu care m-a consiliat pe tot parcursul pentru ca isi aducea aminte de copilarie...

-Dupa ce am format toti mucenicii, am acoperit tava cu un prosop curat si i-am mai lasat la crescut cam 25 de minute, timp in care s-au facut tare maricei.

-Am copt mucenicii timp de 25 de minute si au trecut testul scobitorii, rumeniti frumos!

-Intre timp am fiert apa in care am taiat pastaia de vanilie marunt si am pus coaja de lamaie taiata subtire. Cand s-a racit am adaugat cam 5 - 6 linguri de miere.

-Mucenicii copti i-am lasat in tava pana au devenit calduti si am turnat siropul racit la temperatura camerei. Si-au luat tot siroul treptat. 

-Reci i-am uns cu miere si am presarat nuca din belsug!

 

Este poate lunga descrierea, este poate complicat dar credeti-ma - se fac foarte simplu si merita din plin pentru bucuria familiei si mandria ta de gospodina perfecta!

 

 

 

 

Leacuri alimentare

Hrană vindecătoare din farmacia naturii

Află mai mult »
Meniuri și provocări

Meniuri si provocări

Află mai mult »
Testimoniale

Testimoniale

Află mai mult »