![]() Mucenici moldovenesti de post, sau SFINTISORI
Timp de preparare:
30 minute sau mai mult
- click pentru alte rețete la fel de rapide!
Mucenici moldovenesti de post, sau SFINTISORI - cum se prepară?
Comentarii
Mucenici moldovenesti de Post Sfintisori
In acesta zi se face curatenie mare in gospodarie, iar in credinta populara in ziua Sfintilor Mucenici se incheie zilele babelor - zile capricioase ale ingemanarii iernii cu primavara, lasand loc zilelor mosilor, zile calde.
Dar sa ne apucam de treaba, caci tare usor se fac si nu stiu de ce am tot ocolit reteta asta de atatia ani! Pentru ca nu sunt asa experta in joaca cu coca, am sa scriu fiecare pas, asa, copilareste de clar!
Timp necesar: 30 de minute pentru framantare, o ora pentru crescut si alte doua ore pana la momentul in care pot fi serviti
Ingrediente necesare 500 g faina alba 60 g zahar 60 ml ulei de masline 10 g drojdie uscata 300 ml apa incalzita la 55gC esenta vanilie doua plicuri coaja rasa de la o lamaie sau mai mult sare
Insiropare 400 ml apa o pastaie vanilie coaja de la o lamaie miere dupa gust, la racirea compozitiei
Pentru final miere nuci
Cum se face: -Faina se cerne si se adauga zaharul, drojdia si apa calda si se amesteca cu lingura sau cu mixerul cu bratele speciale pentru framantat. Se adauga uleiul si se continua framantarea cu o singura mana. Se adauga sarea, coaja de lamaie si plicurile de esenta de vanilie. -Se framanta pana cand se simte la mana omogenizat si lipicios. -Se unge un bol cu ulei si se pune aluatul la crescut, se inveleste cu un prosop curat si se lasa la crescut pana se dubleaza volumul. Eu am infasurat bolul intr-o fata de masa si am pus deasupra o patura... de frica ca poate nu va creste ca nu este suficient de cald. -A stat la cald timp de ora si 25 de minute. -Volumul era dublat si aproape ca dadea pe afara. -In acest moment se da drumul la cuptor la 200gC. -Foaie de copt intr-o tava de copt. -Am presarat faina pe blatul de lucru si am format cu mana 10 bile din aluat. Sincer, ar fi trebuit sa formez 20 de bile pentru ca mi-ar fi placut niste opturi mai micute... dar lipsa de experienta... -Fiecare bila de aluat se framanta individual si se formeaza un bastonas cu palmele, din care se face un 8 perfect sau se procedeaza ca in pozele mele. Se face un bastonas lung cam de 60 cm care se indoaie la mijloc si se rasuceste. Se formeaza melcisori. Dar este mai multa munca asa... am avut o mana care m-a ajutat, cea a sotului meu care m-a consiliat pe tot parcursul pentru ca isi aducea aminte de copilarie... -Dupa ce am format toti mucenicii, am acoperit tava cu un prosop curat si i-am mai lasat la crescut cam 25 de minute, timp in care s-au facut tare maricei. -Am copt mucenicii timp de 25 de minute si au trecut testul scobitorii, rumeniti frumos! -Intre timp am fiert apa in care am taiat pastaia de vanilie marunt si am pus coaja de lamaie taiata subtire. Cand s-a racit am adaugat cam 5 - 6 linguri de miere. -Mucenicii copti i-am lasat in tava pana au devenit calduti si am turnat siropul racit la temperatura camerei. Si-au luat tot siroul treptat. -Reci i-am uns cu miere si am presarat nuca din belsug!
Este poate lunga descrierea, este poate complicat dar credeti-ma - se fac foarte simplu si merita din plin pentru bucuria familiei si mandria ta de gospodina perfecta!
|