Miezul de sâmburi de caise, cunoscut și sub numele de alună amară, cel care rămâne după spargerea și îndepărtarea învelișului dur, este folosit din timpuri străvechi pe post de medicament.
În medicina chineză, semințele amărui de cais, cu mirosul lor caracteristic de migdală, sunt un remediu redutabil pentru bolnavii cu probleme respiratorii, precum astmul, bronșita, emfizemul sau tusea cronică. De asemenea, era și este folosit pentru menținerea tinereții biologice. Se spunea ca cinci sâmburi administrați zilnic adaugă tot atâtea zile de sănătate și fericire la viața celui care ii consumă. Studiile moderne, la rândul lor, confirmă extraordinarele proprietăți medicinale ale sâmburilor de caisă, care se pare că le întrec și pe cele ale caisei propriu-zise.
Totodată, după ani de cercetări, biochimistul dr. Ernest Krebs a izolat, în 1950, o nouă vitamină pe care a denumit-o B17 - cunoscută şi sub numele de amigdalină (sau laetrile).
Se face din ce în ce mai auzită opinia conform căreia cancerul ar fi o boală cauzată de o deficienţă nutriţională. Nu ar fi vorba despre o bacterie, un virus sau o toxină misterioasă, ci pur şi simplu despre absenţa unei substanţe pe care omul modern a eliminat-o din dieta sa: vitamina B17.
Sâmburii de caise - pe care îi mâncam cu mare plăcere când eram copii - sunt cea mai bogată sursă naturală de vitamina B17. În general, seminţele fructelor (mai puţin citricele) conţin această substanţă, care le conferă un gust amărui, specific. Conform studiilor dr. Krebs, consumul zilnic a 7-10 sâmburi de caise previne apariţia cancerului.
Rețete cu sâmburi de caise
Lapte parfumat, plin de sănătate si vigoare, din sâmburi de caisă.
Alte leacuri din farmacia naturii:
Avocado, fructul perfect, despre care o să vă împărtășesc câteva secrete. O să aflați despre el lucruri uimitoare și mai puțin cunoscute.
mai multe detalii
Bogat în fibre, cu un gust extraordinar de aromat, păstârnacul este adesea ignorat în bucătăria noastră și folosit în general la supe și ciorbe și cam atât.
mai multe detalii
Legumă care poate acoperi necesarul de vitamina C pentru o intreagă zi.
mai multe detalii
O legumă la îndemâna oricui, cu beneficii importante pentru sănătate.
mai multe detalii
Castravetele ste puternic alcalinizant, calmant, înviorător, emolient, laxativ, stimulent, mineralizant.
mai multe detalii
Plantă cultivată în grădini atât în sistem culinar cât și teraputic, tarhonul are o sumedenie de proprietăți.
mai multe detalii
Ceapa este unul dintre cele mai valoroase daruri oferite omului de natură.
mai multe detalii
Leguma-condiment folosită in toată lumea pentru gustul său inconfundabil, și în mod deosebit îndrăgită de români.
mai multe detalii
Se evidentiază prin conținutul mare de vitamina A și prin faptul că putem folosi de la el tot : frunze, seminte, pulpa, flori
mai multe detalii
Mulți dintre noi am strâns sute de kilograme de castane când eram elevi, alțți am mâncat castane copate, dar cu totate acestea, prea puțini știm și de alte întrebuintări ale lor.
mai multe detalii
Plantă de grădină, asemănătoare spanacului ca aspect, ușor acrișor. Măcrișul este bogat în clorofilă, vitamina C, fier.
mai multe detalii
Despre propretățile turmericului, o rădăcină cu efecte vizibile și rapide in cazul inflamțiilor, artritei, diabetului etc
mai multe detalii
Sfecla rosie este leac-aliment. Are multe proprietati vindecatoare si a fost folosita de multe popoare pentru diversele beneficii.
mai multe detalii
Vreau sa va propun ceva: sa faceti cunostinta cu nuca rebela ce poate inlocui cel mai bine lactatele de care romanii sunt atat de legati.
mai multe detalii
În zilele imperiului aztec, oamenii din triburi nu puteau comunica decat prin alergători, bărbați care alergau literalmente distante foarte mari de la un trib la altul. Dar cum puteau acesti oameni sa alerge zile in sir?
mai multe detalii
Macul - cultivat in antichitate in China, India si Sudul Europei, este mentionat in scrierile lui Homer, Hipocrate si Pliniu cel Batran.
mai multe detalii
Levantica - de origine mediteraneana creste spontan pe crestele insorite ale muntilor Alpi din sudul Frantei.
mai multe detalii
Cătina este foarte buna in susținerea imunității. O putem folosi sub formă de suc, pe placul copiilor mofturoși.
mai multe detalii
Anghinarea seamănă cu un ciulin, este amară, iar popular i se zice „darul Sfintei Marii”. De ce un fel de ciulin amar să fie un dar de la Sfântă Maria?
mai multe detalii
Coaja ţelinei contine: substanţe antibiotice şi antifungice, dar şi vitamine cum ar fi C, B1, B2, B6 sau B9. Rădăcina propriu-zisă a plantei contine: calciu, potasiu, magneziu, fosfor şi fier.
mai multe detalii
Conţine din plin atâtea minunăţii pe care le-am pierde dacă le-am coace la cuptor: magneziu, vitamină D, seleniu, vitamina E, vitamina B1, B5, fier, proteine, calciu.
mai multe detalii
Ardeiul, o legumă des întânită în gospodăriile românilor, cu multiple beneficii pentru sănătate.
mai multe detalii
Bamele sunt cunoscute încă din anul 1500, pentru prorpietățile sale, nutrienții săi și gustul său plăcut.
mai multe detalii
Păpădia creste oriunde la soare, in calea unui izvor subteran și are nenumărate beneficii pentru organism. Dar, mai presus de toate, încântă orice copil care adoră să sufle si să o împrăștie ca o ploaie de stele
mai multe detalii
Tubercul cu frunze asemanatoare patrunjelului, cu proprietati nutritive bogate
mai multe detalii
Semințele de cânepă sunt bogate în proprietăți nutritive putând fi folosite în nenumărate feluri.
mai multe detalii
Un aliment eliminat din dieta omului modern, dar atât de drag copilăriei noastre.
mai multe detalii
Un aliment popular prin conținutul său nutritiv, lipsa glutenului si concentrația mare de fibre.
mai multe detalii
Nu multă lume știe că salvia, căci despre salvie vorbesc, este investită cu niște calități spirituale deosebite, dintre care vă voi împărtăși acum doar câteva.
mai multe detalii
Fisticul mai este denumit si nuca fericită, datorită cojii semideschise.Poate fi folosit ca și gustare, în salate, la deserturi, având proprietăți nutritive numeroase.
mai multe detalii
Sunt o sursă importantă de aminoacizi, stimulează creșterea copiilor și sunt un excelent tonifiant al sistemului nervos.
mai multe detalii
Fructe micuțe, sălbatice, pe lăngă care trecem de multe ori fără să ne dăm seama de proprietățole lor terapeutice
mai multe detalii
Toamna ne răsfață cu belșug de prune din care mamele si bunicile noastre făceau gem si magiun. Pe lăngă valoarea lor sentimentala legată de copilărie, prunele au si efecte extrem de beneficie asupra organismului nostru.
mai multe detalii
Smochinul este strans legat de existenta poporului evreu. Cu multiple intrebuintari, smochinele au proprietati nebanuite, pe care le putem deduce din istoria si scrierile acestui popor.
mai multe detalii
Fructele- vedetă ale toamnei, cu un număr impresionant de beneficii și cu cu o istorie de peste 8000 ani îm cultivarea lor.
mai multe detalii
Sunt benefice pentru sănătate, reduc riscul apariţiei cancerului şi bolilor cardiovasculare şi ne ţin departe de depresii. Mai au şi acţiune benefică asupra pielii, a părului, a ochilor şi a unghiilor.
mai multe detalii
Una dintre cele mai apreciate specii de fasole, datorita proprietatilor sale nutritive ridicate. Se cultiva preponderent in China si Japonia
mai multe detalii
Rodia, cunoscută și sub denumirea de 'fructul dragostei' sau 'fructul vietii', este apreciată pentru proprietățile sale extraordinare.
mai multe detalii
Paste din alge, bogate nutritiv, fără gluten, fără multe calorii, ideale ca o gustare ușoară sau în dietele de slăbire.
mai multe detalii
Fasolea din Asia, nutritivă și gustoasă, care concurează la proteine cu carnea.
mai multe detalii
Te salvează atunci cand vrei o masă rapidă, este foarte hrănitor și are un conținut bogat de fibre și proteine, ceea ce-l face excelent și pentru vegetarieni.
mai multe detalii
|